Tegnap az EU parlament elfogadott egy új törvényt, ami véget vet a tömegek szabad áramlása által okozott problémának. Alapvetően a fő gond az volt, hogy a külföldi olcsó munkások alacsonyabb bérekért elvégzik ugyanazt a munkát, amit a helyiek csak drágábban vállalnának el.

A 2016-os EU referendum során a bevándorlás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszott. Emlékszünk még arra az érvre, hogy az EU keleti régióiból beáramlanak az országba a munkavállalók, ezáltal elveszik a munkát a helyiek elől, mert kevesebbért is megcsinálják ugyanazt? Az EU végre megoldotta a problémát.

Sokszor a könnyebb utat választva nem foglalkozunk az idegengyűlölettel. Pedig konkrét munkaerőpiaci szabályozatlanságok hevítik ezt a konfliktust és jelenséget.

Anglia északkeleti részében kollektív megállapodással dacolnak a helyiek. Nem szeretnének alacsonyabb béreket, de a munkájukat sem szeretnék elveszíteni a bevándorlás miatt.

Sajnos néhány kizsákmányoló munkaadó kihasználta az elavult szabályozást. Gyakorlatilag ezen törvény szerint egy munkaadó elküldheti egy másik országba az alkalmazottját, hogy ott elvégezzen egy rá bízott feladatot. Hiába vannak törekvések arra, hogy az adott ország minimálbérét kapja meg az illető, a kiskapuk a rendszerben lehetővé teszik, hogy a munkaadó alámenjen a minimálbér összegének, beleértve olyan dolgokat, mint az bérből az utazás és a szállás költségeinek a levonása.

Az alkalmazott helyi munkavállalók számára lehetőség van az ilyen jellegű költségeik fedezésére, vagy magasabb fizetésre, a National Agreement for the Engineering Construction Industry, vagyis másnéven a BlueBook szerint. Mivel ez csak a helyiekre érvényes, gazdaságosabb megoldás külföldi bevándorlókat alkalmazni. Különböző viták is kialakultak például 2008-ban a Lindsey Total olajfinomító vagy a Wilton vegyipari cég körül Teesside-on.

Ezek a kiskapuk régóta foglalkoztatják az EU különböző szerveit. Sokan dolgoznak ezek megszüntetésén, bár igen megosztó ennek a fogadtatása. A foglalkoztatók a kereskedelmi uniókat ellenzik, a keleti EU tagországok pedig a reformokat, amik protekcionistának bélyegezhetők. Az EU-s képviselők kulcsszerepet játszottak a tagországok közötti patthelyzet enyhítésében. Egyáltalán az, hogy konszenzus született egy reformot illetően már hatalmas dolog. Ez valóban megoldást jelenthet és büszkén fogjuk támogatni a héten az Európai Parlamentben.

A héten Strasbourgban megszavazott új szabályok megelőzik a munkavállalók kizsákmányolását, egyenlőséget hoznak a helyiek és a bevándorlók között. Vagyis a munkaadóknak kutyakötelességük lesz pontosan ugyanannyit fizetni a helyieknek és a külföldi vendégmunkásoknak is, és ez az utazási költségekre és egyéb kiegészítésekre is érvényes.

A szabad munkaerő-áramlás és kizsákmányolás fontosságát nézve az EU referendumban, frusztráló látni a tory kormány próbálkozásait a megállapodás aláásására, a tartózkodásuk által. Szerencsére a huzavona lezárult. Minden EU tagországnak, beleértve az Egyesült Királyságot is, most 2 éve van beépíteni az új szabályozásokat. Ezért is sürgetjük a kormányt, hogy minél előbb cselekedjen, a munkavállalóink védelme érdekében.

A Brexit utáni átmeneti időszakban az országnak igyekeznie kell minél több EU-s törvényt a saját jogrendszerébe építeni. 2020 decemberig van erre idő, de érdemes lenne minél előbb beépíteni, hogy elkerüljük a Lindsey és Wilton féle vitákat.

Ez a törvény komoly hatással lesz a jövőnkre, függetlenül a megállapodás milyenségétől. Az egységes piacon is maradhatunk, kijavítva egyes hibáit, de még ha abból is kilépünk, és szimpla kereskedelmi egyezménnyel zárjuk a történetet, akkor is jönni fognak az EU-ból munkavállalók, hiszen ez egy általános feltétele az EU-s kereskedelmi egyezményeknek.  Még ezen forgatókönyv szerint is csak az jár jól ezzel, aki a részese.

A tegnapi döntés jól demonstrálja, hogy mennyire fontos, hogy legyen szava a brit munkásoknak az Európai Parlamentben. A Munkáspárt 20 képviselője és az Európai Szociáldemokraták, mint szövetségesek, még mindig keményen dolgoznak egy további év kisajtolásán az európai választás és Brexit kapcsán. Beteljesítjük az ígéreteinket a kizsákmányoló munkaadók ellehetetlenítését illetően, egy igazságosabb migrációt szem előtt tartva.

Ha egy jó dolog is volt az EU referendumban, az az, hogy a következményeképpen a politikusok felismerték ezt a problémát. Elég szomorú lenne, ha egy év alatt „kidobná a csecsemőt a fürdővízzel együtt”. Ezzel hátat fordítana a dolgozók védelmét szolgáló törvényeknek, az egységes piacon kívül.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás