Az EU egyik legfelsőbb vezetője a Brexit lefújását javasolta Nagy-Britanniának mai beszédében 1

Az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztette a kilépést ellenzőket, hogy ne adják fel, és ne törődjenek bele abba, hogy a szigetország elhagyja az Európai Uniót. A keddi nap folyamán az Európai Parlamentben tartott beszédében Donald Tusk azt is kijelentette, hogy Európának és Nagy-Britanniának olyan „álmodozókra” van szüksége, akik küzdenek egy egységes Európáért és nem hagyják, hogy a szigetország elhagyja az uniót.

„Nem is olyan régen az Európai Tanács egyik vezetője azt találta mondani, hogy ne ábrándozzunk, és hogy felesleges abban a hitben élnünk, hogy a Brexitet vissza lehet fordítani.” – magyarázta Mr. Tusk a beszédében Strasbourg városában. „Akkor erre a megjegyzésre nem reagáltam. Azonban a mai napon itt állva előttetek történelmünk eme nehéz pillanatában azt kell hogy mondjam, igenis szükség van az álmodozókra, és arra, hogy legyenek álmaink. Én legalábbis továbbra is hinni akarok egy jobb és egységesebb Európa létrejöttében.”

tusk may kilépés

Mr. Tusk nyíltan beszélt a saját álláspontjáról a téma kapcsán. Elmondta, hogy tiszteletben tartja a népszavazás eredményét és tudja, hogy a kilépés sorsáról a briteknek kell dönteniük, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy ő személy szerint sokkal szívesebben látná Nagy-Britanniát továbbra is a tagállamok közt, mint az unióból kivált államként.

Az elmúlt hét folyamán a szerdai napon az EU vezetői megállapodtak abban, hogy Nagy-Britannia kilépésének határidejét újra elnapolják, méghozzá egészen október legvégéig, vagyis október 31-ig, miután a brit miniszterelnök azt formálisan kérvényezte a parlamenti szavazás eredményét követően. Mr. Tusk egyetértett a hosszabb elnapolás gondolatával, és azzal indokolta véleményét, hogy így a briteknek legalább lesz idejük újragondolni a kilépést.

juncker tusk brexit

„Véleményem szerint ennek van egy pár előnye. Először is, csak egy hosszabb távú elnapolás teszi lehetővé, hogy mindegyik végkimenetel továbbra is megvalósítható legyen, legyen az Theresa May tervezetének elfogadása, vagy a Brexit teljes újragondolása.”

„Másodszor, ez lehetővé teszi az EU számára, hogy más dolgokra is tudjon fókuszálni, amik legalább annyira fontosak, mint a Brexit. Ilyen például az USA-val való kereskedelmi kérdések, vagy a hamarosan esedékes EU-s választások. Harmadszor pedig, így a megállapodás nélküli kilépés fél évre lekerült az asztalról ami rengeteg vállalkozás számára jelent legalább némi megnyugvást a jövőt illetően ezekben a bizonytalansággal teli időkben.”

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke azonban már korántsem volt ennyire optimista a helyzettel kapcsolatban.

„Amennyiben Nagy-Britannia nem fogadja el Theresa May kilépési tervezetét október 31-ig, úgy kemény Brexit lesz, amit mi szeretnénk elkerülni. Természetesen a britek visszavonhatják az 50. cikkely aktiválását, amit korábban már egyértelműen mindenkinek a tudtára is adtunk (ezzel lefújva az egész Brexit procedúrát). Azonban számomra ez egyáltalán nem látszik valószínűnek, ahogyan az sem, hogy október 31 után lesz bármiféle további hosszabbítás.” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker.   Forrás

Megosztás