Az emberek 40%-a támogatná az univerzális alapjövedelem bevezetését Nagy-Britanniában 1

A britek 40 százaléka támogatja az univerzális alapjövedelem gondolatát és üdvözölnék a bevezetését a helyi régiójukban, közölte egy új felmérés. Az eredmények azután kerültek nyilvánosságra, hogy John McDonnell ellenzéki kancellár elmondta az Independentnek, hogy a munkáspárt az új programjában ki szeretné próbálni az ötletet.

Az emberek 40%-a támogatná az univerzális alapjövedelem bevezetését Nagy-Britanniában 3

A 180 oldalas elemzésében a Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) úgy fogalmazott, hogy szélsebességgel tör magának utat a hétköznapi politikában a gondolat.

A szervezet, melyet az a Matthew Taylor vezet, aki nemrégiben írt egy beszámolót Theresa May modern foglalkoztatási elveiről, most egy alapvető jövedelemért kardoskodik, legalábbis minimum az ötlet teszteléséért.

Azt állítják, ez egy alternatívát nyújtana az univerzális hitelnek, amelyet a Department for Work and Pensions ad jelenleg. Igaz sok különböző elképzelés volt már, de a gerince az egésznek a jóléti állam hibáinak a kijavítása, ezzel az alacsony alapjövedelemmel.

Finnország, Kanada, Kenya, Hollandia és Uganda már kísérletezett ezzel a radikális politikával, ami eltűntetne minden stigmát a jelenlegi rendszerről.

A Populus felmérése szerint csak az emberek 17 százaléka ellenezte az ötletet, míg 41% egyértelműen támogatta. A válaszolók negyede volt semleges és 16% válaszolt úgy, hogy nem tudja. A felmérés az emberek 54 százalékánál tudta egyértelműen kimutatni a szegények iránt érzett aggodalmat, és a szándékot, hogy egy jóléti társadalom ezt megoldja. 5% inkább kitérne az útból és hagyná, hogy a saját lábukra álljanak egyedül.

49% szerint ez a stigmát eltüntetné, ami jelenleg a szociális támogatásokkal jár.  45% szerint viszont nem férne bele a költségvetésbe.

Anthony Painter, az RSA akciórészlegének igazgatója a következőket mondta: „Az univerzális hitelkísérlet csődöt mondott, míg a szélesebb körű jóléti társadalom komplexitással van hátráltatva. Ezzel ellentétben a felmérésünk megmutatta, a jogalkotóknak társadalmi támogatottsága van a jelenlegi népszerűtlen szisztéma megváltoztatásához. Az alapjövedelem nem old meg mindent, de az ellenzék támogatásával és a skót kormány érdeklődésével már ez egy valós alternatíva lehet a modern gazdasági bizonytalanságra.”

Charlie Young, a riport írója hozzátette: „A szisztéma alapjainak lefektetése közben el kell gondolkoznunk, mire is van szüksége az embereknek. A felmérés megmutatja, hogy ennek támogatottsága van, megvan az éhség a kísérletezésre úgymond.”

A munkáspárt még nem hozta nyilvánosságra az összes részletet, de egy 2000 fős finn próba során, ahol £490-ot kaptak havonta, azaz £5880-at egy évben, érdekes megfigyeléseknek lehettek szemtanúi a kísérletezők.

Mr McDonnell elárulta az Independentnek korábban a héten, hogy a Munkáspárt volt vezetőjével ED Milibanddel tárgyalt, akit érdekelt az ötlet.

Megkérdezték, hogy van-e rá esély, hogy a következő választási programban szerepelni fog ez az elképzelés ezt válaszolta: „Szerintem igen, egy próbát megér. Voltak példák már erre, a visszajelzésekre várok.”

Folytatta: „Ha megnézed mi történt máshol, más országokban, Skóciának is érdemes ránéznie, és kis területeken már elkezdték, Guy is jelenleg ezzel foglalkozik, és nemsokára előhozakodik az eredményekkel. A következő program során kerül megvitatásra. Ez egy olyan ötlet, amit sokan támogatnának.”

A Department for Work and Pensions szóvivője ezt mondta az ügyben: „Egy univerzális alapjövedelem nem segítene azokon, akiknek segítségre van szüksége, mint például fogyatékkal élők Évi £90 milliárdot költünk jelenleg a közjólétre, egyének támogatására, ami még több segítséget jelentene azok számára, akik valóban igénylik. Érthető, hogy feltételeket szabunk ennek, amiket előre egyeztetünk és szankciókra csak legvégső esetben kerül sor, amikor nincs rá magyarázat, hogy miért nem teljesíti valaki a feltételeket.”

A Populus 2,070 brit felnőttet kérdezett meg online, akik 18 év felettiek voltak. 2018.07.27-29 közt történt a felmérés. A kérdőíveket országszerte küldték szét, és az eredményeket súlyozva állapították meg. Populus a British Polling Council alapító tagja és a szabályoknak megfelelően végezte a felmérést.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás