Az angol királynő karácsonyi beszéde a Nagy-Britanniában élőkhöz 1

A királynő többek közt arra használta fel az idei karácsonyi beszédét, amit a lakossághoz intézett, hogy megemlékezzen a Grenfell Tower leégésekor és a terrortámadások következtében elhunytakról.

erzsébet királynő

A televízió által is közvetített műsorban Erzsébet királynő ezek mellett említést tett a királyi család leendő új tagjáról is, Meghan Markle-ről.

A manchesteri terrortámadás túlélőivel való találkozást is kiemelte és magasztalta azokat a tűzoltókat mentősöket és rendőröket, akik az életüket kockáztatták, hogy életeket mentsenek ezekben a veszélyes szituációkban. Itt olvashatjátok a teljes beszédét…

„Pontosan hatvan évvel ezelőtt egy fiatal nő ült itt és beszélt a technológia fejlődésének sebességéről, az első ilyen televíziós közvetítés alkalmával. Úgy írta le ezt a pillanatot, mint egy mérföldkő.

Hat évtized alatt ez a személy is sokat fejlődött, úgy ahogyan a technológia, amiről akkor beszélt. Akkoriban ki gondolta volna, hogy ma okostelefonokról és laptopokról fogjuk nézni a közvetítést, ahogyan nagyon sokan teszik is ezt ebben a pillanatban. De van valami, ami azonban azóta sem változott meg. Ez pedig az, hogy tartson a technológia bárhol is jelenleg, rengetegen vagytok, akik otthonról nézitek ezt az adást.

Úgy gondolunk az otthonunkra, mint egy hely ahol melegség és szeretet vesz körbe bennünket. Közös történetek, emlékek, amik összekötnek bennünket, és valószínűleg ez az, ami miatt oly sokan ilyenkor oda mennek, ahol felnőttek. Ez az otthon hívószavának időtlen egyszerűsége. Sokaknak az otthon nem csupán egy épület, hanem egy egész város is egyben.

Idén karácsonykor London és Manchester az első, amik eszembe jutnak, amely városok lakosságának jelleme beragyogta az elmúlt 12 hónapot, különösképp a támadások tükrében. Manchesterben azokat a fiatalokat érte támadás, akik gyanútlanul a kedvenc énekesük koncertjére mentek el jól érezni magukat.

Néhány nappal a támadás után az a megtiszteltetés ért, hogy találkozhattam a túlélőkkel és a szüleikkel. Megtiszteltetés volt, mert azok az emberek példát mutattak mindannyiunknak a bátorságról. Alig néhány nappal később sokan újra összegyűltek a támadás helyszínén, megmutatva mindenkinek, hogy nem lehet megfélemlíteni őket a városban, ami az ő „otthonuk”.

Azt gondoljuk és reméljük, hogy az otthonunk egy biztonságos hely, épp ezért olyan sokkoló az érzés, amikor ezt a komfort érzetet darabokra törik egy ilyen eseménnyel. Itt Londonban ki is tudná elfelejteni a Grenfell Tower tűzesetének szörnyűségét. Imádkozunk mindazokért, akik a tűzben hunytak el, vagy oly sokat veszítettek aznap. Emellett rettenetesen sokat köszönhetünk mindazoknak az embereknek, mentőknek, tűzoltóknak és mindenki másnak, akik az életüket kockáztatták azért, hogy másokat mentsenek. Közülük sokan most sincsenek otthon, hisz jelenleg is a kötelességüket teljesítik.

Ezek a szomorú események még hálásabbá tesznek bennünket az otthonunkért és a családért, beleértve engem is. Nem is beszélve a 70 év házasságról. Nem tudom vajon a platina lakodalom fogalma már akkor is létezett-e, amikor megszülettem. Akkoriban nem nagyon hitték az emberek, hogy eddig ki lehet húzni. Mostanra még Fülöp herceg is úgy döntött, hogy ideje mostmár kicsit lelassítani. Abban azonban biztos vagyok, hogy sem az amiket tett, sem pedig az egyedi humora nem merül feledésbe. Mi együtt élvezzük a karácsonyt a családdal és már várjuk, hogy új tagokkal bővüljünk jövőre.”     Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás

Megosztás