Az angliai terrortámadás merénylőjét korábban maga a Brit Királyi Haditengerészet mentette meg 1

A Manchester városában robbantó öngyilkos merénylőről kiderült, hogy valamivel korábban a Royal Navy, vagyis a brit haditengerészet mentette meg Líbiában a polgárháború során.

Az angliai terrortámadás merénylőjét korábban maga a Brit Királyi Haditengerészet mentette meg 3

Salman Abedi mindössze 19 esztendős volt, amikor a HMS Enterprise fedélzetére vitték Tripoliban, még 2014 augusztusában, az öccsével, Hashemmel és vagy 100 másik brit állampolgárral együtt.

Úgy tudni, hogy Abedi neve rajta volt egy listán, amin azok a személyek szerepeltek, akiket az evakuálásért felelős osztag kimenekített a térségből. Ezt követően a hajó a kimenekített embereket Máltára szállította, ahonnan repülővel térhettek vissza Nagy-Britannia területére.

Az angliai terrortámadás merénylőjét korábban maga a Brit Királyi Haditengerészet mentette meg 3

Ezután tavaly májusban ugyanez a fiatal összesen 22 ember életét oltotta ki Manchester városában, egy házilag elkészített robbanó mellény segítségével Ariana Grande koncertjén. Az áldozatok közül hét még kiskorú volt.

A hírek szerint Abedit hosszú ideig megfigyelés alatt tartotta a titkosszolgálat, amikor Líbiában tartózkodott, azonban a kimenekítése előtt nagyjából egy hónappal az aktáját lezártnak nyilvánították.

Az angliai terrortámadás merénylőjét korábban maga a Brit Királyi Haditengerészet mentette meg 5

Az utólagos vizsgálatok, amik a manchesteri támadás körülményeit és előzményeit elemezték, arra jutottak, hogy a tény, hogy Abedi megfigyelését beszüntették, mert nem tartották tovább fontosnak, az akkoriban róla rendelkezésre álló adatok alapján helyes döntés volt.

„Az, hogy ez az ember egy ekkora volumenű támadást intézett Nagy-Britannia ellen mindazok után, hogy Líbiából kimentették, hatalmas nagy árulás a részéről.” – nyilatkozta egy kormányszóvivő az eset kapcsán.

Az öngyilkos merénylő testvére, Hashem Abedi jelenleg egy börtönben ül Líbiában a polgárőrség fogságában. A Brit kormány már kérte a kiadatását, hogy bíróság elé állíthassák a terrorcselekményben való részvétele miatt, azonban a kérést egyelőre elutasították.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra  Forrás

Megosztás