Átvette a hatalmat a parlament Theresa Maytől a Brexit fölött: akár népszavazás vagy új választás is jöhet 1

Theresa May Brexitje újabb mélypontot ért el, miután a brit parlament képviselői az alsóházban egy rettentő fontos szavazáson megszavazták, hogy átveszik a hatalmat a kilépési procedúra fölött a miniszterektől. A kabinet tagjai ráadásul arra is utaltak, hogy egy hajszál választja el az országot egy újabb parlamenti választástól, tekintve, hogy a miniszterelnök egyre kevésbé képes kontrollálni a dolgok menetét.

A hétfő esti szavazások eredményének hatására három újabb kormánypárti miniszter mondott le. Ők is csatlakoztak azoknak a rebellis kormánypártiaknak a táborához, akik May ellen szavaztak az este folyamán. A javaslatot 329-en támogatták, 302 szavazat ellenében, vagyis 27 szavazatos különbséggel fogadta el az alsóház. Ez gyakorlatilag felhatalmazza a parlament alsóházának képviselőit, hogy új ötleteket javasoljanak a Brexit krízis megoldására May tervezete helyett, és azokat szavazásra bocsáthassák a parlamentben.

Átvette a hatalmat a parlament Theresa Maytől a Brexit fölött: akár népszavazás vagy új választás is jöhet 3

Richard Harrington, az egyik miniszter a három közül, aki lemondott Alistair Burttel és az egészségügyi miniszterrel Steve Brinenel együtt, azt nyilatkozta a dolgok jelen állásával kapcsolatban, hogy a kormány úgy kezeli a Brexitet és ezzel együtt rengeteg ember életét, mintha a rulettasztalnál játszana velük.

A kormány arra figyelmeztetett, hogy a hétfői szavazás eredménye egy veszélyes és kiszámíthatatlan új helyzetet idézett elő. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy bármi amit kitalálnak és megszavaznak, végrehajtható kell hogy legyen, tehát például az EU számára is elfogadható megoldásnak kell lennie. Theresa May a parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy a lehetséges kimenetelek közt lehet akár egy norvég típusú „puhább” kilépési tervezet, de akár egy újabb népszavazás, vagy az 50. cikkely visszavonása, ami egyben azt is jelentené, hogy nem lép ki Nagy-Britannia.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egyelőre határozatlan időre elnapolja, vagyis jelen állás szerint nem lesz harmadik parlamenti szavazás a Brexit tervezetéről, amit már januárban és márciusban is elutasított a parlament. Beismerte ugyanis, hogy nincs elég támogatottsága a tervezetnek ahhoz, hogy legyen értelme újra megpróbálni.

Átvette a hatalmat a parlament Theresa Maytől a Brexit fölött: akár népszavazás vagy új választás is jöhet 4

A szavazás eredményeképp tehát kinyílt az ajtó egy esetleges új népszavazás opciója előtt. Ez egy igen népszerű lehetőség lenne, tekintve például, hogy a hétvégén 1 millió ember lepte el London utcáit, az eddigi legnagyobb Brexit tüntetés során. Továbbá a Brexit lefújását támogató petíció minden idők legtöbb ember által aláírt petíciója lett a szigetországban, és már több, mint 5 millió ember írta alá.

A hétvége folyamán emellett arról is felröppentek hírek, hogy saját miniszterei készülnek leváltani Theresa May miniszterelnököt. Olyan is volt aki azt mondta, hogy amennyiben a miniszterelnök megjelöl egy konkrét dátumot, hogy mikor fog lemondani magától, akkor támogatja a Brexit tervezetének megszavazását.

„Kizárásos alapon, amennyiben az alsóház nem hagyja jóvá a kilépési tervezetet a héten, és emellett a megállapodás nélküli kilépést is ellenzi, úgy nincs más választásunk, mint hosszabb távú elnapolást kérni. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy részt kell vennünk az európai választásokon, valamint, hogy hiába ígértük meg a népnek, nem hajtottuk végre a kilépést.” – mondta May a beszédében. Hogy mi következik most, azt nehéz lenne megjósolni, de a következő pár nap során további fontos kérdések fognak eldőlni….    Forrás

Megosztás