Az albérlők végre fellélegezhetnek a főbérlők és az ingatlan irodák nyomása alól, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy a brit kormány sikeresen be fogja vezetni azt a törvénymódosítást, ami eltörli, a milliókat terhelő mindenféle extra díjakat.

A kormány bérleti díjakról szóló törvénye, amely betiltja a bérleti díjakon felül kiszabható összes extra költséget és maximalizálni fogja a kaució mértékét, sikeresen vette az első akadályt a brit parlament alsó házában.

A felelős miniszter elmondása szerint az új törvénnyel a bérlők nagyságrendileg 240 millió fontot spórolnának országszerte összesen évente. Azt mondta: “Az új törvény átláthatóbbá teszi a piacot, és potenciálisan megtakaríthat a bérlőknek éves szinten – különösen a fiataloknak és a családoknak – több száz fontot.

“Az új jogszabály maximalizálja majd az elkérhető kauciót, ami további védelmet nyújt majd az albérlőknek, amikor házat bérelnek ki. A kormány eltökélt szándéka, hogy egy olyan lakáspiacot építsen ki, amely megfelel a jövő elvárásainak. A rengeteg albérlőt nem szabad váratlan költségekkel terhelni.

Hozzátette: “Ezért ígéretet tettünk arra, hogy többek közt betiltjuk a bérbeadással kapcsolatos extra díjakat,  hogy az ingatlan bérlés igazságosabbá és átláthatóbbá válhasson”

Maria Caulfield konzervatív képviselő ecsetelte, hogy a bérlők Dél-Kelet-Angliában mekkora nyomás alatt vannak, mondván: “A bérlők £ 175 és £ 900 közötti összegeket fizetnek be éves szinten csak a szerződés megújítási és egyéb ügynökségi díjakból.

Jelenleg a bérlők átlagosan nyolc hetet fizetnek ki előre, amikor kivesznek egy házat, ami közel 4000 fontot jelent. Egy másik parlamenti képviselő, Caroline Lucas szerint a törvény több szempontból is hasznos lesz, de úgy vélte, a kaució maximum 4 hétnyi lakbér kellene hogy legyen.

Csak Angliában az albérlők száma 2021-re 5,6 millió emberre fog emelkedni a becslések szerint, mivel egyre több embernek nem áll módjában saját ingatlant vásárolni.

A munkáspárt egyik képviselője, Melanie Onn azt mondta: “A pénzéhes főbérlők és ingatlan ügynökségek rossz hírét keltik az ágazatnak, aláássák a többiek jó munkáját, és tisztességtelen módon pénzeket szednek be a bérlőktől, indokolatlanul nagy összegeket megfelelő indok nélkül.  “Helyes, hogy a kormány úgy döntött, hogy megváltoztatja ezt a tisztességtelen rendszert, és a munkáspárt is teljesen egyetért vele.”     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás