A lázadó konzervatívok meghátrálásra kényszerítették Theresa Mayt, nagyobb hatalmat adva ezáltal a parlament kezébe, ha ő nem tud megállapodást kieszközölni az EU-val.

Miután a miniszterelnök alsóházi vereséggel kellett, hogy szembe nézzen, kulcsfontosságú engedményeket eszközölt az EU párti lázadókkal folytatott tárgyalásokon. Valószínű, hogy a határidőt el fogja fogadni, amikorra legkésőbb sikeres megállapodást kell kötnie Brüsszellel, ha a vezető pozícióját meg akarja tartani a tárgyalásokon.

A miniszterei lassan nyilvánosságra hozzák a kompromisszum részleteit, a tory lázadók kívánsága ellenére, hiszen ez alsóházi vereséget és a pozíciója megingását jelentené.

Egy nappal ezelőtt egy miniszter lemondásán voltak túl, illetve egy heves vitán a miniszterek és a lázadók között, ami alkudozásba fulladt. Nicky Morgan lázadó képviselő a következőket mondta a „The Independentnek”: „Az egész, amit csinálunk arról szól, hogy elkerüljük a kemény Brexitet.”

A vitához hozzátartozik, hogy a múlt hónapban a lordok indítványozták annak a lehetőségét, hogy Ms May szerepét átvegye a parlament, ha nem sikerülne idén megállapodnia.

A miniszterek a tory képviselőktől ennek a leszavazását várták az alsóházban kedden, ráadásul egy elfogadhatóbb kompromisszumot is elutasítottak, amit a volt konzervatív Dominic Grieve indítványozott.

Ez inkább csak megsürgette volna Ms Mayt, ha novemberig nem sikerül kialkudnia semmi érdemlegeset. Ez inkább csak nagyobb hatalommal ruházta volna fel a képviselőket, ha februárig sem oldódik meg a megállapodás kérdése. Ms May hozzáállása kemény csapást szenvedett el kedden, amikor Phillip Lee minisztere lemondott, mivel szerinte nem tisztelték a parlament szuverenitását.

A kormány számára lassan világossá vált, hogy vereségnek néznek elébe, ráadásul a lordok terve ennél sokkal keményebb, hiszen szinte megfosztaná Mayt a hatalmától.

A kompromisszumra való igény egyre inkább növekszik, így Robert Buckland államügyész határozottan megpróbálta meggyőzni a tory lázadókat, hogy ne legyenek elhamarkodottak, hiszen a kormány igen is ad a szavukra.

Julian Smith szintén sorra járja a toryk hátsó padsorait még mielőtt Mr Grieve meghívását elfogadná egy tárgyalást illetően. Ms May még a szavazás előtt behívatta 17 lázadó képviselőjét az irodájába.

Egy képviselő elmondta, hogy kétségbeesett döntés volt Ms May részéről, nem volt más választása, tudta, hogy veszíteni fog. Egy másik arról számolt be, hogy megígérte, hogy Dominic terve szerint fog cselekedni, előre megállapított határidők szerint. Ezzel a parlament kedvében igyekszik majd járni.

„Ha a jövő hétig nem kapjuk ezt meg, ugyanott leszünk, mint ma, és a kormány a lordok indítványával kell, hogy majd szembe nézzen. „

Sarah Wollaston szerint a kormány a vereséget elkerülendő adott helyet ennek a tervnek. Hozzátette, ő leginkább azt szeretné látni, hogy a kormány elég erős ahhoz, hogy megakadályozzon egy megállapodás nélküli Brexitet. Mr Grieve terve, ami még csak most kerül előtérbe, tartalmazza a novemberi határidőt.

„A miniszterelnök egyetértett a megállapodás nélküli Brexit veszélyességével, így együtt dolgozik velünk egy indítványon, amit a lordoknál prezentálunk hamarosan.”

Ms May beavatkozása azt jelenti, hogy a lázadó képviselők megengedték, hogy a kormány vereséget mérjen a lordok tervére, de ha a felsőházba kerül, jó eséllyel megint elfogadják.

A kormány csak úgy tudja ezt elkerülni, ha előhozakodik a saját ajánlatával, amelyben a lázadókkal megállapodott. Egy kormányközeli forrás szerint a képviselőknek esélye lesz novemberben vétózni a miniszterelnök terveit, de továbbra is Ms May diktálja azokat.

A szavazás után Sir Keir Starmer árnyéktitkár így vélekedett: „A megalázó vereséget elkerülve Ms May engedni kényszerült a képviselőivel szemben. Most csak várnunk és figyelnünk kell, hogy valóban betartja-e az ígéreteit.”   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás