A Nagy-Britanniában élő olyan EU állampolgárok egy része, akik a kilépés után is biztosan maradni szeretnének, a mai naptól beadhatja a jelentkezését a letelepedett státusz megszerzésére.

A hamarosan életbe lépő rendszer tesztelésének érdekében az ország több különböző pontján dolgozó illetve tanuló EU állampolgárok számára megnyílik a lehetőség, hogy beadják a jelentkezésüket a „settled status” vagyis a letelepedett státusz megszerzésére. Amit a letelepedett státuszról és annak megszerzéséről eddig lehet tudni, arról itt mindenki olvashat bővebben.

A tesztben egyelőre összesen 4000 ember jelentkezését engedélyezik. A rendszert tesztelő hivatalnokoknak így lehetőségük lesz élesben kipróbálni, hogy minden úgy működik-e, ahogy eltervezték, és természetesen a felmerülő hibákat is könnyebb lesz így észrevenni és kijavítani, még mielőtt a nagyközönség számára is megnyílna a regisztráció lehetősége. Ezt egyébként a kormány még idén 2018-ban tervezi meglépni, valamikor a következő pár hónap során.

A hírek szerint egyelőre csak Északnyugat-Anglia területén az NHS-nél dolgozó vagy tanuló EU polgárok számára lesz elérhető a rendszer, valamint három Liverpool területén levő egyetem diákjai és alkalmazottai számára.

A jelentkezőknek időpontot kell majd egyeztetniük egy belügyminisztériumi alkalmazottal, aki elmagyarázza majd nekik a regisztrációs folyamatot „töviről hegyire”. Ez persze nem az egyetlen módja lesz a jelentkezésnek, ugyanis szerencsére interneten keresztül is elérhető lesz a regisztráció.

Körülbelül 3,5 millió uniós állampolgárnak kell majd bizonyítania személyazonosságát, hogy „letelepedett státuszt” szerezzenek. Kormányzati források szerint £65 – ot kell majd fizetni a folyamat lebonyolításáért, ami gyermekeknél £32-ra módosul.

Vélhetően a legtöbb jelentkezés átfutási ideje mindössze néhány nap lesz, tehát nem kell majd heteket hónapokat várnunk rá. Jelen állás szerint mindenki, aki 5 éve itt él Nagy-Britanniában, meg fogja kapni a letelepedett státuszt, ami annyit tesz, hogy maradhatunk, élhetünk és dolgozhatunk a szigetországban úgy mint eddig. Aki a kilépéskor még nem lesz 5 éve, hogy itt tartózkodik, az „pre settled” státuszt kap majd, amivel maradhat addig míg az 5 év le nem telik és akkor megkérheti majd a letelepedett státuszt.

Arra, hogy bizonyítsuk, hogy mennyi ideje élünk az országban a legtöbb esetben nem lesz szükség, ugyanis a kormány a HMRC és a DWP adatbázisan keresztül ezt fogja tudni ellenőrizni. Természetesen  még nem 100%, hogy pontosan így fog minden lezajlani, ez ugyanis a Brexit tárgyalások alakulásától is függ, azonban Theresa May azt nyilatkozta, hogy senkinek nem kell félnie, garantálja, hogy senki nem lesz az országból jogtalanul eltávolítva, akárhogy is alakulnak a dolgok a következő hónapok során.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás