A létező legkisebb különbséggel szavazta meg tegnap a brit parlament a Brexit elhalasztását 1

A terv, hogy Nagy-Britannia meggátolja a megállapodás nélküli való kilépést, és a Brexit dátumát még későbbi dátumra napolja el, tegnaptól még közelebb került ahhoz, hogy törvénybe is foglalják, miután a parlament alsóháza tegnap a létező legkisebb különbséggel, de megszavazta a javaslatot.

Mindeközben a brit pénzügyminiszter, Philip Hammond azt nyilatkozta, hogy egy második népszavazás abszolút nincs kizárva és jelen körülmények közt egy olyan megoldás lenne aminek igenis van létjogosultsága. Szerda este egyébként végre sikerült a miniszterelnöknek leülni tárgyalni az ellenzéket vezető Jeremy Corbynnal, és a hírek szerint a tárgyalás a csütörtöki nap folyamán tovább fog folytatódni. Corbynt a tárgyalás előtt a saját pártjából többen is nyíltan arra szólították fel egy levélben, hogy harcoljon ki egy második népszavazást.

A létező legkisebb különbséggel szavazta meg tegnap a brit parlament a Brexit elhalasztását 3

A népszavazásról felröppent hírek, és a pénzügyminiszter megjegyzését követően a kormányon belül komoly viták alakultak ki a témát illetően. Az egészségügyi miniszter például azt nyilatkozta, hogy ő nagyon határozottan ellenzi az új népszavazás gondolatát, mint a Brexit megoldását.

A munkáspárt vezetője, Mr. Corbyn azt nyilatkozta a szerdai tárgyalást követően, hogy a miniszterelnökkel folytatott eszmecsere hasznos volt, azonban nem vezetett eredményre. Legalábbis egyelőre…

Az esti szavazás eredménye pedig, ami szintén egy fontos momentum volt a kilépés végkimenetelét illetően, mindössze egy hajszálon múlt. A megállapodás nélküli Brexit elkerüléséről és a kilépés elnapolásáról szóló javaslatot a képviselők egyetlen szavazattal ugyan, de megszavazták 313-312 arányban.

Amennyiben ezt követően a parlament felsőháza is jóváhagyja, úgy Theresa Maynek újabb elnapolást kell kérvényeznie az EU-tól. Persze az, hogy ezt az Európai Unió vezetői jóváhagyják-e igencsak kérdéses, ugyanis már többször is kihangsúlyozták, hogy csak akkor engedélyeznek további hosszabbítást a briteknek, ha az valami sorsdöntő dolog miatt lenne, mint például egy népszavazás, vagy ha új parlamenti választásokat írnak ki.

Az esetleges új népszavazás lehetőségét illetően az egészségügyi miniszter, Matthew Hancock ezt nyilatkozta a BBC Radio 4 egyik műsorában: „Ez nem segít abban, hogy az európai parlamenti választások előtt megtörténjen a kilépés. Épp ezért nagyon határozottan ellene vagyok. A személyes véleményem az, hogy ez rossz döntés lenne, és egyáltalán nem segít abban, hogy a kilépés megtörténjen. A lényeg ugyanis végső soron az lenne, hogy tiszteletben tartsuk az előző népszavazás eredményét, nem pedig hogy megkérdőjelezzük azt egy újabb népszavazással.”

A pénzügyminiszter egyébként a legutóbbi beszédében azt is elhintette, hogy a kormány most egy „puhább” Brexitre készül. Elmondása szerint az sem kizárt, hogy a vámunió megmarad, legalábbis ha a munkáspárt egy részének szavazatait csak így lehet megszerezni, akkor érdemes lehet fontolóra venni. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, ugyanis ezzel a húzással sok kormánypárti képviselő szavazatát is elveszítheti Mrs. May.

Egy dolog biztos. Azok az EU állampolgárok, beleértve az angliai magyarokat is, akik kicsit is aggódnak a dolgok alakulása és a saját sorsuk miatt, hétfő óta már teljesen ingyenesen, akár telefonjukon keresztül is elintézhetik a letelepedett státusz megszerzéséhez szükséges regisztrációt.      Forrás

Megosztás