Utasbarát etikai kódex bevezetését indítványozta a magyar európai parlamenti képviselő a fapados légitársaságokra, az elmúlt hónapok sorozatos botrányai és elégedetlen, pórul járt és felháborodott utasok számtalan negatív visszajelzésére reagálva.

“Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként etikai kódex létrehozását és bevezetését kezdeményeztem a fapados légitársaságok sorozatos botrányainak és az utasokkal szembeni folyamatos és súlyos visszaéléseinek megállítására.

Az elmúlt időszakban egyre több alkalommal fordult elő, hogy a fapados légitársaságok önkényesen és előzetes tájékoztatás nélkül megváltoztatták a szabályzatukat, elsősorban a felvihető poggyászok és az ülőhelyek kiválasztásával kapcsolatban.

Ezekről a döntésekről a fapados légitársaságok utasai csak az utazás során értesültek, kellemetlenséget és többlet költséget okozva ezzel.

Egyes társaságok magatartása tisztességtelen és elfogadhatatlan a fogyasztókkal szemben, ugyanis nyilvánvalóan nem teljesítik a szerződésben vállalt és az utasok által kifizetett szolgáltatásokat.

Tudjuk, hogy a fapados társaságok induló árai lehetőséget biztosítottak arra, hogy minél többen utazzanak repülővel. Mára az iparág dinamikus fejlődésének és az olcsóbb jegyáraknak köszönhetően Európában éves szinten több száz millió utas választja a közlekedés ezen formáját. Ugyanakkor egyetlen egy fapados légitársaság sem élhet vissza az utasok jogaival az alacsonyabb jegyárakra és költségekre hivatkozva. Az európai légi közlekedés töretlen fejlődésének kéz a kézben kell járnia a fogyasztói jogok védelmével és a szolgáltatások minőségének javulásával.

Az elmúlt időszak sorozatos botrányai és a fapados légitársaságok etikátlan viselkedése elfogadhatatlanok. Mindezért az MSZP európai parlamenti képviselőjeként európai összefogást, és etikai kódex létrehozását kezdeményeztem a légi közlekedési ipar legfontosabb szereplőinek és a szakmai szervezeteinek a bevonásával.”  –  dr. Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra