A brit kormány ma közzé tette a terveit a kilépés után - többek közt az EU polgárokra vonatkozóan is 1

Theresa May heves vitákat indított a parlamenten belül egy 98 oldalas beadvánnyal, amiben a kívánságait szedi össze a Brexit utáni rendszerrel kapcsolatban.

A brit kormány ma közzé tette a terveit a kilépés után - többek közt az EU polgárokra vonatkozóan is 3

Mrs May pragmatikus javaslatokról beszélt, súrlódásmentes kereskedelemmel, de a szabad mozgás, valamint az Európai Bizottság befolyásának megszüntetésével. Az EU vezetői megtiltották a szemezgetést, de a Brexit hívői további engedményekre számítanak, főként a bevándorlás témakörében.

A Brexit-ügyi miniszter Dominic Raab figyelmeztette a képviselőket, hogy ne kritizálják ilyen hévvel, sőt a tory lázadókat és Jeremy Corbynt is elszámoltatással ijesztgette, ha a kereskedelmi egyezményt megakadályoznák.

A beadvány kulcsfontosságú elemei:

  • Igaz a szabad mozgás megszűnik, bizonyos emberek még is kivételt képeznek majd a törvény alól. Vízumra rövid időtartamokra nem lesz szükség, például turizmus, vagy üzleti utak. Az utóbbira főként a fiatalok miatt lesz szükség, ugyanis az oktatás is ez alá esik.
  • Nagy-Britannia az EU felhatalmazásával tarifákat szedne, az új vámegyezmény értelmében. Fordított irányú áramlásnál ez tarifamentes lenne. Jacob Rees-Mogg, a Brexit támogatója egy szavazásra adott be indítványt, a kölcsönösséget szorgalmazva.
  • Tradicionális határvizsgálatok helyett az országon belül lennének átvizsgálások, a hírszerzés képességeit kihasználva. Az új törvény értelmében rossz tarifa befizetése szabálysértésnek számítana.
  • Az új gazdasági szabályok újszerűségük miatt elmaradnának a jelenleg érvényben lévőktől, ezért maga a törvény is elismeri, hogy az EU útlevél rendszerét ez nem helyettesítheti.
  • Az ország nemzetbiztonsági partnerséget fog fenntartani, amibe az adatok megosztásától kezdve a közös harc is beletartozik a terrorizmus ellen. Igaz ez még tárgyalás alatt áll.
  • Az észak-ír határon a britek tiszteletben tartanák a Belfast Agreementet. Ezzel súrlódásmentes kereskedelem jöhetne létre, Mrs May beadványa szerint. Ez még szintén elfogadásra vár.
  • A beadvány egy ukrán stílusú megállapodást sugallna az EU és az Egyesült Királyság között, egy új szerv által vezérelve.

Mr Raab nem volt hajlandó az ún. piros vonalakat elismerni, ezáltal olajat öntve a Brexit-hívők aggodalmaira. Főként a megalkuvás zavarná őket, mint például a meghátrálás a bevándorlás kérdésében egy jobb piaci alkupozícióért. Mrs May beadványa ezt is megemlíti, mint megoldást, de ez azt jelentené, hogy vízum nélkül jöhetnének munkások az EU-ból, meghatározatlan időre.

A BBC Radionak elmondta Mr Raab, hogy az ország önállóan kezelné a határait, ezt kiválóan tükrözi a beadvány.

De amikor a piros vonalakról kérdezték, amit sosem lépne át, akkor már titokzatos volt: „Ha elmondanám nyilvánosam a tárgyalási stratégiám, akkor gyengíteném azt.”

A beadvány maga sokkal részletesebb, mint amit a Chequersben elvetettek múlt héten, ami után David Davis és Boris Johnson le is mondott.

Mrs May a pragmatikus szót használta, ami passzol a „piros-fehér-kék Brexit” ígéretéhez.

Mr Raab magabiztosságának is hangot adott, amikor kijelentette, hogy a megállapodást a parlament is támogatni fogja, hiszen amikor igazán nagy a vész, akkor a csatározások helyett mindenki igyekszik a legracionálisabb döntést meghozni és jelenleg ez a kormány támogatása.

Hozzátette: „Akik ócsárolnak és kritizálnak, ajánlom, hogy értelmes ötletekkel álljanak elő.”

Jeremy Hunt külügyminiszter a Nato gyűlésén, Brüsszelben elismerte, hogy kemény tárgyalások lesznek az EU vezetőivel.

„Amit szeretnénk sugározni az nem más, mint az, hogy nem csak mi nem csemegézhetünk és válogathatunk a nekünk tetsző törvények közül. Ők sem.”

„Ha mély és különleges partnerséget szeretnének az országunkkal, akkor madártávlatból kell nézni a kapcsolatunkat.”

Ennek ellenére Westminsterben savanykás maradt a hangulat a publikáció előtt. Maria Caulfield képviselőasszony, aki nemrég lemondott, hogy ezzel is tiltakozzon Mrs May ellen, kijelentette, hogy a Brexit támogatóit egy kis összeesküvő csoport semmibe veszi a Downing Streeten.

A munkáspártból Yvette Cooper volt az, aki átadta az üzenetet, mi szerint a pártja nem támogatja ezt a tervet.

„A megállapodás nélküli Brexit akkor lesz esélyes, ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a parlament fejéhez pisztolyt szegez, és erre kényszerítik őket.”    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás