A brit kormány elhintette, hogy mikor tervezik elkezdeni feloldani a korlátozásokat 1

A kormány azt tervezi, hogy márciusban véget vet a lockdownnak, miután a kabinet tagjai megállapodtak abban, hogy amennyiben egészen nyárig elhalasztanák, amikorra az emberek többségét beoltanák, az a jelentések szerint még nagyobb gazdasági károkat okozna.

A brit kormány elhintette, hogy mikor tervezik elkezdeni feloldani a korlátozásokat 2

A miniszterek a hírek szerint már el is kezdtek egy ütemtervet kidolgozni a korlátozások feloldására annak ellenére, hogy a Sage tanácsadó bizottság azt szeretné, ha azok még tovább érvényben maradnának. A kabineten belül korábban igencsak megoszlottak a vélemények, hogy mi a jobb, inkább elővigyázatosnak lenni, és követni a Sage tanácsait, vagy minél előbb újra beindítani a gazdaságot, kockáztatva a vírus terjedésének újbóli felgyorsulását.

A tervek szerint a területeket alacsonyabb készültségi szintek alá sorolják majd, amint a halálozási arányuk, és a kórházba került 50-70 évesek száma lecsökken – olvasható a Sunday Times egyik beszámolójában.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás a Sunday Timesnak elmondta: “Először fordul elő, hogy végre mindenki egyetért. Mindenki elfogadta, hogy határozottan és gyorsan kell a lockdownt bevezetni is, és mindenki elfogadja, hogy a korlátozásokat viszont fel kell oldanunk, még mielőtt mindenkit beoltanának.”

Dominic Raab a BBC One vasárnapi The Andrew Marr Show-jában elmondta: „A cél az, hogy február közepére a koronavírus veszélyeinek leginkább kitett személyek 88% -át, kora tavaszra pedig a 99% -át beoltsuk legalább az első oltással. Tehát ez lenne a mérföldkő amit el szeretnénk érni. Úgy gondolom, hogy ha oda kerül a sor, nagyjából márciusra, és addigra elértük a kitűzött célokat, akkor elkezdhetünk végre a korlátozások fokozatos feloldásával foglalkozni.” Azt is hozzátette, hogy várhatóan a korábban használt készültségi szintes rendszerrel akarják majd Nagy-Britanniában visszaállítani fokozatosan a dolgok menetét a normális kerékvágásba.

A kormány legnagyobb félelme a lockdown korai feloldása kapcsán annak a veszélye, hogy esetleg a koronavírus valamelyik mutálódott verziója ellen nem véd az oltás. A miniszterek eközben egyre optimistábbak annak kapcsán, hogy el fogják érni, hogy február 15-ig a 14 millió legkiszolgáltatottabb ember legalább az első oltást megkapja. Sőt, olyan kijelentés is elhangzott egyes szenior kormánypárti képviselők szájából, hogy akár már június végére sikerülhet beoltani minden felnőttet az országban.         Forrás

Megosztás