David Davis több képviselőtársa előtt bevallotta, hogy a Brexit kilépési megállapodás várhatóan inkább az Uniónak fog majd kedvezni.

A Felsőház Európai Uniós tanácsa előtt a következőket mondta: „Az EU híres-hírhed mondása szerint semmiről nem állapodtunk meg, amíg mindenről meg nem állapodtunk. A kilépési szerződés valószínűleg az Uniónak fog kedvezni, mármint például pénzügyi értelemben. Viszont az ennek köszönhetően kialakuló jövőbeni kapcsolat mindkét felet szolgálni fogja, és mindkét félnek nagyon fontos.”

Az őszinte kijelentés előtt Davis elmondta, hogy a tárgyalások következő köre Brüsszelben jövő héten lesz megtartva. Kijelentette, hogy szeretné, ha „intenzívebbek” lennének mostmár az egyezkedések, de szerinte még így is tartható a 2019 márciusára kitűzött kilépési dátum.

Azt is megjegyezte, hogy elhívta Londonba Michel Barnier uniós fő tárgyalót szerdára, aki azonban más elköteleződései miatt már nem tudott eljönni. Emellett az uniós csapat a jövő hét elejét sem tudja még a tárgyalásoknak szentelni, így szerdán vagy csütörtökön ülnek majd össze.

„Haladni akarunk, nem akarunk egy helyben toporogni. Nem akarok pontokat vezetni meg semmi, csak egy egyszerű plusz infó: meghívtam a hétre Barniert Londonba, de sajnos nem tudott eljönni – már korábban elköteleződött máshova. Aztán felajánlottuk nekik a jövő hét elejét – nem volt jó nekik. Szóval a hét közepén kezdődnek majd a tárgyalások, én pedig pénteken utazom majd oda” – mondta Davis.

Azt is megjegyezte, hogy nem volt meglepődve azon, hogy az uniós országok vezetői nem voltak elégedettek eddig az eddig elért haladással a válási számla kapcsán a tárgyalások második fázisában. De szerinte ez nem olyan fontos napirendi pont egyikőjüknek sem, csupán időt nyernek ezzel, hogy jobban felkészüljenek az olyan dolgokra, mint a kereskedelmi megállapodás. Így az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozóján szerinte már zöld utat is adhatnak a második szakasznak.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]