A betegeknek és hátrányos helyzetűeknek járó támogatás Nagy-Britanniában 1

Sajnos, történhetnek rossz dolgok az életünkben, ami miatt vagy egy ideig, vagy pedig életünk végéig nem tudunk munkát vállalni és arra kényszerülünk, hogy mások gondoskodjanak rólunk. Megpróbáltuk összefoglalni nektek, hogyan igényelj és kapj segélyt akkor, ha képtelen vagy a munkavégzésre.

A betegeknek és hátrányos helyzetűeknek járó támogatás Nagy-Britanniában 3

 

 

Reméljük, hogy ezek a dolgok nem történnek meg senkivel, de ha esetleg mégis, nem árt tudnunk, hogy milyen jogaink és lehetőségeink vannak ebben a helyzetben, ugyanis, kaphatunk segítséget, ill. pénzbeli támogatást is Nagy-Britanniában. Ha beteg, vagy rokkant vagy, a foglakoztatási és támogatási juttatás (Employment and Support Allowance – ESA) segít abban, hogy pénzügyi támogatáshoz juss, ha nem vagy képes dolgozni, ill. segítséget nyújt abban, hogy dolgozhass, ha képes vagy rá.

Kik jogosultak a juttatásra?

A foglalkoztatási és támogatási juttatást akkor igényelheted, ha alacsony jövedelemmel rendelkezel, egyéni vállalkozó, vagy munkanélküli vagy, esetleg olyan diák, aki segélyt kap a fogyatékossága miatt.

Akkor is jogosult vagy a juttatásra, ha külföldön élsz, vagy dolgozol, de elég társadalombiztosítási járulékot fizettél az Egyesült Királyságban (vagy az Európai Gazdaság Térség más országaiban, amellyel a Királyságnak erről megállapodása van.)

Ezen belül még azok jogosultak a segélyre, akik:

 • még nem töltötted be a nyugdíj korhatárt,
 • nem kapnak táppénzt, vagy anyasági és gyermek után járó segélyt, és még nem mentek vissza dolgozni,
 • nem kapnak munkanélküli segélyt

Hogyan határozzák meg azt, hogy képes vagy-e a munkavégzésre?

Az ESA igénylésed során, kapni fogsz egy levelet, amelyben leírják, hogy hol kell részt venned a munkaképességedet igazoló értékelésen, ill. elmagyarázzák, mit kell tenned. Itt ki fog derülni, hogy a betegséged, vagy a fogyatékosságod, milyen mértékben befolyásolja a munkaképességedet. Ezen kívül, ki kell töltened egy kérdőívet is a munkaképességeddel kapcsolatban. Fontos, hogy ezt megtedd, ugyanis, ha nem töltöd ki, és nem mész el az értékelésre, nem kapod meg a segélyt.

Ezt követően, ha jogosultnak találnak az ESA-ra, az alábbi két csoport valamelyikében helyeznek el:

 • Munkacsoport — ahol rendszeres foglalkozásokra kell járnod egy tanácsadóhoz, aki segít olyan dolgokban, mint a munkacélok meghatározása és a készségek, képességek fejlesztése.
 • Támogatásra szorulók csoportja — ebben a csoportban nem kell ilyen beszélgetésekre járnod. Azért vagy ebben a csoportban, mert a betegséged, vagy fogyatékosságod nagyon komolyan akadályoz abban, amit csinálni tudsz.

Az ESA juttatás típusai

A támogatásnak 2 típusa van:

 • Hozzájárulás alapú juttatás — ezt általában akkor kapod, ha fizettél elég társadalombiztosítási járulékot.
 • Jövedelem alapú juttatás — ezt általában akkor kapod, ha alacsony jövedelemmel rendelkezel, de a hozzájárulás alapú juttatáson felül is kaphatod.

A segély visszavonása

A juttatásodat csökkenthetik, ha nem jársz a beszélgetésekre, vagy a munkafoglalkozásokra. Ebben az esetben, még 4 hétig fogod kapni a csökkentet segélyt, miután újrakezded a látogatásokat. Ha nem jársz a foglalkozásokra, először is, kapni fogsz egy büntető levelet. Ha jó okod van arra, amiért nem látogatod a foglalkozásokat, azt el kell mondanod a tanácsadódnak. Ha ezek után is büntetést rónak ki rád, akkor csökkenteni fogják a juttatásodat. Ebben az esetben, azonnal értesítened kell az önkormányzatot, akik majd segítenek neked abban, hogy ne ess el a segélytől.

Ha büntetést rónak ki rád, kérheted a döntés felülvizsgálatát, és kérhetsz ún. nélkülözési juttatást (hardship payment)(az ESA juttatásod 60%-a), amelyre akkor vagy jogosult, ha nem tudod fizetni az albérletet, a fűtést, élelmiszert, vagy egyéb, legalapvetőbb szükségletedet magad vagy a gyereked számára. Ennek az igénylésében a Jobcentre Plus tud segíteni (tel.: 0345 608 8545 – a hívás emelt díjas lehet.)

Mennyi juttatást kaphatsz?

Hogy mennyi juttatást kapsz, az attól is függ, hogy mennyi a jövedelmed, az ESA melyik típusára jogosítanak, ill., hogy hol tartasz az értékelési folyamat során. (Az itt található kalkulátorral kiszámíthatod, hogy kb. Mennyi támogatásra számíthatsz.)

Az igénylésed után, általában a következő értékelési rátát kapod 13 hétig:

 • 57.90 font/hét (25 éves kor alatt)
 • 73.10 font/hét (ha 25, vagy annál idősebb vagy)

Ezt követően, ha jogosult vagy a juttatásra, akkor a két csoport valamelyikébe sorolnak be:

 • 73.10 font/hét, ha a munkacsoportba sorolnak be
 • 109.65 font/hét, ha a támogatásra szorulók csoportjába helyeznek

Ha a támogatásra szorulók csoportjában vagy, és a jövedelemtől függően kapsz majd juttatást, akkor a fokozott fogyatékosságért járó prémiumra is jogosult vagy (enhanced disability premium), amely 15.90 font/hét. Súlyos fogyatékossági prémiumot (severe disability premium) is ítélhetnek neked, ha jogosult vagy rá, amely 62.45 font/hét.

Az ESA juttatás igénylése, ha dolgozol

Ha kevesebb a jövedelmed, mint 20 font/hét, vagy kevesebbet dolgozol 16 óránál egy héten és 120 fontot keresel hetente, akkor is igényelhetsz és kaphatsz ESA juttatást. Ezt engedélyezett munkának nevezik (permitted work).

Azonban, szintén végezhetsz ún. támogatott, vagy biztosított engedélyezett munkát (supported permitted work). Ez a fajta munka a program részét kell, hogy képezze, de felügyelheti a helyi önkormányzat egyik alkalmazottja is, akinek az a dolga, hogy munkát szervezzen a fogyatékkal élőknek. Ebben az esetben is kereshetsz 120 fontot hetente. Itt nincs korlátozva a munkával eltöltött heti órák száma.

Ha engedélyezett munkát szeretnél végezni, be kell jelentened a Munka és Nyugdíj Osztályon, ahol adnak majd neked egy PW1 űrlapot, amit ki kell töltened és vissza kell küldened nekik.  Minden önkéntes munkát nyilvántartásba kell venni. Tehát, mindegyiket be kell jelentened. Ennek általában nincs hatása a segélyre, amit kapsz.

A jövedelmeid és megtakarításod

A jövedelmed hatással lehet a jövedelem alapú vagy a hozzájárulás alapú segélyedre. A jövedelem a következőket jelenti ebben az esetben:

 • a te és a partnered jövedelme
 • 6000 font fölötti megtakarítás
 • nyugdíj

Nem kaphatsz jövedelem alapú ESA juttatást, ha 16 000 font fölött rendelkezel megtakarítással.

Hogyan igényeljük?

A leggyorsabb módja az ESA igénylésnek az az, ha betelefonálunk a központba a következő telefonszámon: 0800 055 6688 (hétfőtől péntekig 8:00 és 18:00 között). A telefonszám emelt díjas. Szintén, kitöltheted és kinyomtathatod az ESA1 űrlapot, amit elküldhetsz, vagy magaddal vihetsz a helyi Jobcentre Plus irodába.

Milyen dokumentumokat kell begyűjtened az igényléshez?

 • Társadalombiztosítási szám (National Insurance number, vagy NI number)
 • orvosi igazolás
 • a házi orvosod otthoni és mobil telefonszáma
 • jelzálog adatai, vagy ha nincs jelzálogod, akkor a főbérlőd adatai
 • önkormányzati adófizetésről szóló számla (council tax bill)
 • a munkáltató címe és telefonszáma, ill. az alkalmazásod dátumai, vagy az utolsó munkanapod dátuma
 • bankszámla adatok
 • részletek minden fajta jövedelemről, amit kapsz (pl. segélyek, vagy táppénz stb.)

Hogyan történik a fizetés?

Minden segély, nyugdíj, vagy juttatás egy bankszámlára kerül, ahonnan leveheted az összeget.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás