A 2018-as új törvények Nagy-Britanniában, amik mindenkit érintenek, akinek van kocsija 1

2018-ban jó pár új, utakat, vezetést, szabálysértéseket és büntetéseket érintő szabályozás érkezett, amelyek megváltoztathatják, hogyan is használod az utakat. Íme a lista a változásokról és a büntetésekről, ha nem figyelsz oda rájuk.

A 2018-as új törvények Nagy-Britanniában, amik mindenkit érintenek, akinek van kocsija 3

Távolság a biciklistől

Akár £100 büntetéssel is számolhat az a sofőr, aki nem tart elég nagy távolságot a bicikliseket megelőzve. Minimum 1.5 métert kell hagyni.

A WLTP szabvány

Az új Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure 2018 szeptemberétől lesz érvényben, és minden autót érinteni fog az országban. A legújabb laboratóriumi teszt szabvány (WLTP) a régi NEDC-t fogja helyettesíteni, és sokkal életszerűbbnek tartják már most. Eladás előtt minden járműnek meg kell felelnie ennek majd. 2018 szeptember előtti modelleket viszont hatalmas leértékelésekkel lehet majd megvenni.

Motorjáratás

A 2018-as új törvények Nagy-Britanniában, amik mindenkit érintenek, akinek van kocsija 4

£20-os büntetést szabhatnak ki azokra, akik felesleges motorjáratással járulnak hozzá évi 40,000 brit idő előtti halálához. 30 brit önkormányzat támogatja az ügyet, beleértve a nottinghamieket és a Westminster Councilt is.

Parkolás a járdán

Országszerte £70-os büntetésekkel vennék el a járdára parkolók kedvét a szokásuktól. A Department for Transport már korábban bejelentette, hogy ez meg fog történi még az évben. Jelenleg egyelőre csak Londonra vonatkozik ez a szabály. 1974 óta tilos ott ezt megtenni, de mostantól az egész országban érvényes lesz. Ezáltal elérhetőbbek lesznek a járdák a gyalogosok számára, gondolva itt különösen a kerekesszékesekre. Persze külön engedéllyel a büntetés elkerülhető. Néhány önkormányzat, rendőrségi szervekkel karöltve már akcióba lépett, beleértve Skóciát is, ahol figyelmeztették a lakosságot. A Greater Manchester Police Twitteren posztolgat a szabálysértőkről.

Tanuló vezetők az autópályán

Június 4-től már tanuló vezetők is felmehetnek az autópályára országszerte. Természetesen oktató jelenlétében és felügyelete alatt. Ugyanakkor nem kötelező egyelőre a speciális órákon való részvétel.

Okos autópálya

Ha piros X látható az autópályán, el kell hagyni azt a sávot, ugyanis lejjebb baleset történt. Ha ezt nem teszik meg a sofőrök, büntetés várhat rájuk. A kamerák segítségével sűrűn osztogathatják majd a £100-os büntetéseket, a 3 büntetőpont mellé.

Új MoT-szabályok

A 2018-as új törvények Nagy-Britanniában, amik mindenkit érintenek, akinek van kocsija 5

2018 májusától gyökeresen megváltozott a MoT tesztje. A hibák új kategóriákat kapnak, lesz kicsi, nagy és veszélyes. Nagy vagy veszélyes hibával automatikusan megbukik az autó. Kis hibával is át lehet menni, igaz a kiskönyvbe bekerül. A dízelautók számára is nehezebb lesz a teszt. Bármilyen füstölgés automatikusan nagy hibának fog minősülni. A fékek kopottságát is fokozottan felügyelni fogják, ahogyan az olajat is. Ezenkívül májustól 40 évnél idősebb autóknak már nem lesz szüksége MoT tesztre. Szokásos éves teszten persze jelentősen módosított autóknak át kell mennie.

Dízel autók adója

Áprilisban ez is jelentősen változott, £500-tal is emelkedett bizonyos esetekben. Továbbá 120 mgnál kevesebb nitrogén-oxidot bocsáthat ki kilométerenként. Ez jelentősen több, mint a mostani 80 mg/km, amit egyik autó sem tudott teljesíteni. 2020-ig gyötri még ez a törvény az autógyártókat, az újonnan eladott autók után pedig fizethetik majd a vásárlók a büntetést. Gyakorlatilag egy adókategóriával feljebbi autót fognak vásárolni, mint amit április előtt vettek volna. Szerencsére a már használatban lévő autókat ez nem érinti.

Fokozatos jogosítvány

Theresa May fokozatos jogosítvány bevezetését kérte. Egy próbaidőszakot jelentene ez, a jogosítvány megszerzése után két évig. Éjjeli vezetéstől és utasok szállításától 25 év alatt mindenki el lenne tiltva, kivéve ha ezt felügyeli valaki. Ausztráliában, Írországban, Új-Zélandon és most már Nagy-Britanniában is bevezettek hasonlót. A motor erősségét is szabályozzák mostantól, a balesetek megelőzése érdekében. Jelenleg, ha a vezetők 6 pontot összegyűjtenek az első két évükben, azonnali eltiltásban részesülnek, míg akik ezt a próbaidőszakot túlélik, azok 12 ponttól szembesülnének ilyen szankciókkal.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás