46 millió Nagy-Britanniában élő felnőtt kaphat akár £300-ot is a Mastercard ügy miatt 1

Szinte az összes felnőttnek, akik a szigetország területén élnek, nagyjából £300 körüli összeg ütheti a markát, miután a Mastercard ellen indított eljárás zöld utat kapott és így a cég ellen hamarosan egy 14 milliárd fontos per veheti kezdetét.

A vád a Mastercard ellen az, hogy indokolatlanul magas összegeket fizettettek ki a rendszerüket használó vásárlókkal, akiknek a száma durván 46 millióra tehető az Egyesült Királyság területén. A vállalat ellen a „számlát” a volt pénzügyi ombudsman Walter Merricks nyújtotta be.

46 millió Nagy-Britanniában élő felnőtt kaphat akár £300-ot is a Mastercard ügy miatt 3

A keddi nap folyamán az a határozat született, hogy az alsó bíróságnak még egyszer át kell gondolnia az ügyet de amennyiben itt sem gördítenek akadályt a dolgok elé, úgy megkezdődhet a pereskedés, aminek eredményeként az óriásvállalatot személyenként több száz font utólagos visszafizetésére kötelezhetik, ügyfelek millióival szemben.

„Nagyon elégedett vagyok a mai ítélettel. Már majdnem 12 éve annak, hogy a Mastercarddal először közölték, hogy törvényt sértettek az indokolatlanul magas tranzakciós költségek felszámolásával. Ezzel pedig vásárlók millióit károsították meg, ráadásul több mint egy teljes évtizeden keresztül.” – nyilatkozta az ügy kapcsán Mr. Merricks.

„Amikor pedig ezzel kapcsolatban kérdőre lett vonva, a cég mindössze annyit reagált, hogy technikai és jogi kifogásokkal takarózott. Itt az ideje, hogy a Mastercard beismerje, hogy mekkora kárt is okozott valójában, hogy bocsánatot kérjenek a brit lakosságtól, és hogy elfogadják és becsülettel kifizessék a kompenzációs díjakat mindenkinek.”

46 millió Nagy-Britanniában élő felnőtt kaphat akár £300-ot is a Mastercard ügy miatt 4

A Mastercard az ellene felhozott vádakra azt reagálta, hogy továbbra sem ért egyet a követelések jogosságával. „A döntés egyelőre még nem végleges az ügyben. A bíróság még nem engedélyezte a per elindítását, egyelőre egyszerűn csak azt mondta, hogy néhány fontos részletet újra meg szeretnének hallgatni.”

A vállalat ellen felhozott fő vád az, hogy a Mastercard magas tranzakciós díjai miatt rengeteg vásárló magasabb összegeket fizetett olyan helyeken ahol elfogadták az ilyen típusú bankkártyákat, mint ahol nem. Ez durván 16 éven át folyt így 1992 és 2008 közt és megsértette az EU-s versenyjog szabályait. A becslések szerint 14.6 milliárd fontnyi kárt okozott extra költségek formájában ez idő alatt a sok millió vásárlónak.

Amennyiben a vállalat elveszíti a pert, akárki, aki tudja bizonyítani, hogy az említett időszak alatt élt Nagy-Britanniában hosszabb időn keresztül, jogosult lehet kártérítésre. Mivel a cég ellen felhozott vád szerint minden olyan bolt magasabb árakat szabott meg, ahol elfogadták a kártyáikat, ezért azok is jogosultak lesznek a kártérítésre, akiknek soha még csak nem is volt Mastercard bankkártyájuk sem.

Természetesen a cég fellebbez a legutóbbi döntés ellen is, így egyelőre még semmi konkrétat nem lehet tudni a dolgok végkimenetelét illetően.   Forrás

Megosztás