Egy 3.9-es erősségű földrengés rázta meg Grimsby városát és környékét Lincolnshire területén, jelentették be a BGS, vagyis a brit geológiai közösség szeizmológusai.

földrengés Anglia

A rengés epicentruma 11 mérföld mélységben volt, és szombaton késő este 11 óra után nemsokkal kezdődött. A hatoságok elmondása szerint személyi sérülés nem történt.

A geológiai intézet azt is elmondta, hogy ehhez hasonló erősségű földrengések jellemzően olyan két évente szoktak előfordulni az Egyesült Királyság területén.

A környéken lakók többen is beszámoltak arról, hogy érezték, „ahogy az egész ház rázkódik néhány másodpercen keesztül”. Mások pedig azt mesélték, hogy egyfajta mélyről jövő morajlást hallottak, és ezt követően érezték, ahogy a föld megremeg többször is egymás után. Megint mások azt nyilatkozták, hogy olyan volt, mintha kint valahol egy kamion ütközött volna neki valaminek.

Legutóbb Wales területén volt hasonló erősségű rengés néhány hónappal ezelőtt. Azt Cornwall területétől egészen Liverpool városáig érezni lehetett valamennyire, legalábbis az elmondások és bejelentések alapján.

Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát (a Richter-magnitudót, vagy más szóval a méretet) adja meg.

A földrengések fokozatai erősségük szerinti sorrendben:

<2,0 mikrorengés csak műszerekkel érzékelhető naponta 8000
2,0‑2,9 rendkívül gyenge a legtöbb ember még nem érzékeli naponta 1000
3,0‑3,9 nagyon gyenge általában érzékelhető, károkat még nem okoz évente 49000
4,0‑4,9 gyenge a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek évente 6200
5,0‑5,9 közepes a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek évente 800
6,0‑6,9 erős erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50‑80 km távolságban is évente 120
7,0‑7,9 igen erős súlyos károk: házak és hidak összeomlása, utak, vasúti sínek deformációja évente 18
8,0‑8,9 nagyon erős súlyos károk több száz kilométeres körzetben, többméteres lezökkenések, hegyomlások évente 1
9,0‑9,9 rendkívüli erejű rengés rendkívüli pusztítás, megváltozik a táj átlagosan 20 évente fordul elő
≥10 globális katasztrófa a földkéreg kettéreped, a törésvonalak tovább húzódnak, hihetetlen pusztítás az emberiség történetében még nem történt meg

 

Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás