£10,000-ot javasol egy szervezet minden 25 évet betöltő személynek Nagy-Britanniában 1

£10,000-os támogatást kell nyújtani a fiatalok számára és a nyugdíjasokat keményebben kellene adóztatni, véli egy új felmérés, amely a generációk közötti korrektséget kutatja.

£10,000-ot javasol egy szervezet minden 25 évet betöltő személynek Nagy-Britanniában 3

A Resolution Foundation kutatóintézet szerint ezek a radikális döntések ahhoz kellenek, hogy jobban finanszírozni lehessen a National Health Servicet és társadalmi egységet teremtsen. Lord Willetts igazgató szerint a fiatalok és idősek közötti kapcsolat megszűnt létezni. Beavatkozás nélkül a fiatalok egyre dühösebbek lesznek. Ennek az ötletnek a célja az alacsony bevételű fiatalok segítése.

Az elképzelés részletei a következők:

  • £10,000 minden fiatal számára a 25. életévük betöltésekor, az örökösödési adó lecserélése mellett
  • Önkormányzati hozzájárulás/adó helyett új lakást érintő adó kerül majd bevezetésre, ami a gazdagabbakat célozza
  • Ennek a bevételeiből az első lakásukat vásárlókat segítenék és az egészségügyet
  • A nyugdíjasok adóztatásával is az egészségügyet támogatnák

Lord Willetts vitatta, hogy a fiatalok ki lennének zárva a lakásvásárlási piacról, illetve hogy az időseknek aggódnia kellene az egészségügyet illetően.

Ajándékpénz a fiataloknak

£2.3 milliárd állna rendelkezésre a megemelt, 65 év feletti nyugdíjasokat illető adóból. Ez az összeg lakásra is fordítható lenne, de akár önfejlesztésre, oktatásra is. Az öröklési adó leváltása, és £125,000 felettiekre történő korlátozása nagyobb hangsúllyal oda vezet, hogy további £5 milliárd áll majd az állam rendelkezésére.

Hatalmas generációs problémával állunk szemben, mondta Lord Willetts.

„Az idősek az egészségügy miatt aggódnak, a fiatalok a leendő otthonuk miatt. Az elmúlt 10-15 évben semmivel nem nőtt a fizetésük. Minden generáció mással küzd. De tehetünk ez ellen.

A pártsemleges indítvány a CBI business lobby csoport, valamint a Trades Union Congress hozzájárulásával készült, és biztonságosabb bérleti feltételeket szeretne a bérlők számára.

Az ezredfordulósok, azaz a ’81 és 2000 között születettek fele akkora eséllyel rendelkezik lakással 30 éves korukig, mint a ’46 és ’65 között születettek. A politikai tehetetlenség is hozzájárult ehhez, mondta Lord Willetts.

£10,000-ot javasol egy szervezet minden 25 évet betöltő személynek Nagy-Britanniában 4

„Szerintem még mindig törődünk ezzel, hiszen vannak kötelezettségeink egymás felé generációs értelemben, megvan a kapcsolat, és ebben a családnak hatalmas a szerepe. Társadalmilag nézve már nem ilyen ideális a helyzet, nincs meg az összhang, pedig lehetne egymásért tenni és rendes egészségügyet és lakhatást biztosítani, A családok megtesznek mindent, az anya pénzt keres, az apuka segít a gyerekekkel, a fiatalok ápolják a nagyszüleiket, ami csodálatos dolog, de ezt társadalmi szintre kellene emelni.”

Ráadásul a Resolution Foundation azt is kimutatta, hogy ezek mellett a fiatalok kevesebbet keresnek ma, mint a régebbi generáció ennyi idősen. Egy szavazás szerint brutálisan pesszimisták az emberek azt illetően, hogy mennyivel lesz jobb vagy rosszabb élete a következő generációnak.

A kérdés az, hogy melyik kormány merné megadóztatni a nyugdíjasokat, hiszen Theresa May egyéni vállalkozókat érintő adója is hatalmas felzúdulást keltett.

„Nem tudjuk elkerülni a nyomást, ami magasabb büdzsé felé terel minket az egészségügyet illetően. Extra adó a fiatalokra kegyetlen lenne. Extra adó a munkásokra szintén, hiszen mióta nem emelkedett már a fizetésük? Tehát maradnak az idősek, akiket leginkább érint az egészségügy javulása. Ez az egyetlen vállalható alternatíva.

A kutatóintézet szerint a gazdagabbaknak pedig privát módon kellene hozzájárulni az egészségügyhöz, felkészülve az idős korukra. Ezek az intézkedések gyakorlatilag német modell szerint zajlanának, azt másolva.

„Úgy hisszük, privát módon is hozzá kell járulni a társadalombiztosítási rendszerhez azoknak, akik ezt megtehetik. Persze ezeknek kell, hogy legyen egy limitje, hogy ne forgassa ki egy-egy számla őket a vagyonukból. Azt szeretnénk, ha ez az egész fair lenne és megfizethető.”     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás