£1-ért lehet házat venni Angliában 2 városban is 1

Bár az ország lakhatási problémáit csak a kormány tudná véglegesen megoldani, a helyi önkormányzatok is sokat segíthetnek a helyzeten – Stoke-on-Trent városában például 25 otthont lehet most megvenni mindössze £1-ért, Liverpoolban pedig jelenleg 120 otthon vár gazdára a jelképes összegért.

£1-ért lehet házat venni Angliában 2 városban is 3

A házak főképp kétszobás, viktoriánus stílusú épületek a város egy elhagyatottabb kerületében, ahol sok üres ház áll. A stoke-i környék híre is az például, hogy itt csak antiszociális, emberkerülő lakók vannak – ezen is szeretne változtatni az önkormányzat a legújabb programjával. A „Homes for a Pound” keretén belül pedig Liverpoolban több mint 6000 üresen álló házat szeretnének újra benépesíteni. az üres lakások a Webster Road, Garrick Street, Bird Street és Richardson Street környékén találhatóak.

Azonban mielőtt minden főbérlőnek vagy ingatlanfejlesztőnek felcsillanna a szeme, ki is kell ábrándítsuk őket. A házakat fel kell újítani, és laknia is kell benne a vásárló családnak, nem lehet kiadni vagy lerombolni, hogy mást építsenek a helyére. Emellett pedig egy sor szigorú kritériumnak kell megfelelni ahhoz minden ilyen programot kínáló városban, hogy a ház a tulajdonunkba kerülhessen:

Kell rendelkezni helyi kapcsolatokkal, és/vagy az adott városban kell már élni és dolgozni egy ideje. Liverpoolban évi 27 ezer fontnál magasabb keresettel kell rendelkezni ha egyedülállók vagyunk, 33 ezernél magasabbal ha egyedülálló szülők, 54 ezerrel ha házaspár vagyunk, gyerekes család esetén pedig 60 ezer feletti kereset szükséges összesen. Stoke városban emellett pedig a pár egyik tagjának minimum heti 16 órát garantáló munkaszerződéssel kell rendelkeznie, és évi 18-25 ezer font között kell keresnie.

£1-ért lehet házat venni Angliában 2 városban is 4

A ház megvásárlásával igényelhető még 60 ezer font hitel is Liverpoolban (15 éves futamidővel), amelyet a ház felújítására lehet elkölteni, Stroke városában pedig 30 ezer áll a családok rendelkezésére. Így az új lakástulajdonosok elkerülhetik a felújítás önerőből való megtervezésével járó stresszt is. Viszont ezzel együtt az is a kikötések között szerepel, hogy a tulajdonosnak „rendes élhetési körülmények” szintjére kell felhoznia a házat a felújítással, valamint nem adhatja el azt a vásárlást követő öt éven belül.

A liverpooli ingatlanokat jelenleg 40 házanként adják el a jelentkező családoknak. Már 100 otthonnak sikerült így gazdára találnia, de még legalább 350 család jelentkezését fogják megfontolni a későbbi szakaszokban. Jelenleg tehát nem érdemes jelentkezni, hiszen az elkövetkező néhány szakaszra Liverpoolban nagyon nagy az érdeklődés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne rá lehetőség újra.

Stoke on trent városában 2013-ban vezették be először ezt a kezdeményezést, ekkor 33 otthon talált gazdára Cobridge környékén, és az új tulajdonosoknak 30 ezer font hitelt adtak a felújításokra. A jelenlegi szakaszban 25 otthont szeretnének benépesíteni, ebből eddig 12 talált gazdára. Liverpoolban pedig a programnak köszönhetően 2015 óta 1500-zal csökkent az üresen álló házak száma – 6300 lakásról 4800 lakásra. Anderson polgármester ezt a számot az elkövetkező három évben még 3000-rel akarja csökkenteni.

Akik pedig az első hullámok alatt lakáshoz jutottak egy fontért, most már a felújított ingatlanokban éldegélnek. Rebecca Dennis és Chris Benn Stroke városában vették meg egy üveg víz áráért a házukat, és négy hónap felújítás után már 60 ezer fontot ér az ingatlan – az amúgy meglehetősen olcsónak számító településen. A fiatal pár a programnak köszönhetően nyolc évvel hamarabb jutott saját ingatlanhoz, mint a britek átlagosan. „Egy álom vált valóra azzal, hogy a saját otthonunkba költözhettünk!” – mondja a 21 éves Rebecca. Az önkormányzat számára a 30 ezer font hitel visszafizetése maximum még 10 évig fog tartani, utána minden tartozás nélkül a sajátjuknak mondhatják majd az ingatlant.

Liverpoolban Sam és Rachael Kamau vette át tavaly az egyfontos házát. Azóta eltelt egy év, és ők is elképesztően szépen felújították az otthonukat az önkormányzati kölcsönnek köszönhetően. Amikor megkapták a házat a Webster roadon, az olyan borzasztó állapotban volt, hogy be se tudtak menni rendesen szétnézni. „Mikor meghallottuk, hogy egy fontért lehet házhoz jutni, azt gondoltuk, miért ne? Két lányunk van, akiknek eddig mindig osztoznia kellett a szobán. De aztán amikor megláttuk az épületet, eléggé megijedtünk. A lakás minden egyes négyzetcentiméterét fel kellett újítani.”

Így hát a következő egy évet a renoválásra szánták, most pedig azt mondják, minden perc megérte. „Ez volt a valaha legjobban elköltött egy fontunk. Igazi hullámvasút volt ez az elmúlt egy év, és nagyon fárasztó. De a rengeteg munka közben szépen lassan elkezdett úgy kinézni az egész, mint egy ház. Még nem úgy, mint egy otthon, de mint egy ház, és ez nagyon nagy szó volt.”       .    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás  Forrás 

Megosztás